Pasaules Brīvo latviešu apvienības Tautas balva.

Tuvojoties Latvijas Republikas proklamēšanas dienai, šoreiz aicinām iepazīties ar vienu no šo svētku tradīcijām trimdā. Kopš 1963. gada par tādu kļuvusi Pasaules Brīvo latviešu apvienības Tautas balvas (vēlāk saukta par PBLA balvu) pasniegšana.

Balvu pasniedz, lai “apliecinātu cieņu un izteiktu Rietumos dzīvojošo latviešu pateicību izciliem zinātnes, nacionālpolitiskiem, sabiedriskiem un mākslas darbiniekiem, kā arī jaunatnes audzinātājiem un izciliem fiziskās kultūras pārstāvjiem, kas ar saviem darbiem un sasniegumiem ir palīdzējuši cittautiešiem izprast latviešu tautas brīvības centienus, ir cēluši godā un popularizējuši latviešu vārdu, kā arī snieguši paliekamas mākslas vērtības.”

Balvu pasniedz reizi gadā, 18. novembrī. Kandidātus izvirza visas pasaules lielākās latviešu diasporas organizācijas. Kopš balvas dibināšanas to saņēmuši mākslinieki, mūziķi, literāti, vēsturnieki, sabiedriskie darbinieki un daudzu citu profesiju pārstāvji, kopumā 64 cilvēki, grupas un organizācijas, piemēram, Minsteres Latviešu ģimnāzija un ansamblis “Čikāgas piecīši”. Pirmo balvu 1963. gadā piešķīra gleznotājam Jānim Kugam, savukārt 2022. gadā balvu saņēma Vaira Vīķe-Freiberga un Imants Freibergs.

Aicinām ielūkoties Latvijas Valsts arhīva dokumentos, kas saistīti ar PBLA Tautas balvas pasniegšanu gadu gaitā.