Dzelzceļu būve Austrālijā

Šovasar, kad Rīgas ielās sastrēgumus rada ceļu remontdarbi un Rīgā un citviet Latvijā top jaunas un tiek atjaunotas vecās dzelzceļa līnijas, aicinām ielūkoties LNA Latvijas Valsts arhīvā glabātajās fotogrāfijās par ceļu un dzelzceļu būvi Austrālijā, kur savu artavu snieguši arī latvieši.

Pēc Otrā pasaules kara vairāk nekā 100000 Latvijas iedzīvotāju nonāca trimdā Rietumvalstīs, galvenokārt Vācijā. Dažus gadus vēlāk sākās “lielā izklīšana”, latviešiem dodoties uz jaunām mītnes zemēm, galvenokārt ASV, Kanādu, Austrāliju, Lielbritāniju un Dienvidamerikas valstīm. Iztikas meklējumos daudzi no viņiem iesākumā strādāja gadījuma darbos dažādās nozarēs, tai skaitā ceļu un dzelzceļu būvē.

Arī daudzpusīgā personība – mākslinieks, publicists, grāmatiespiedējs, kokļu meistars – Jānis Laduzāns (1926-1991) pēc kara nonāca Austrālijā, kur pirmos gadus kopā ar citiem latviešu trimdiniekiem strādāja ceļu un dzelzceļu būvē. Viņa uzņemtajos un sakrātajos fotoattēlos fiksēts latviešu strādnieku darbs un sadzīve, ar humoru un dzīvesprieku skatot nebūt ne vieglos dzīves un darba apstākļus.