Mēnešraksts “Mazputniņš”

Mēnešraksts “Mazputniņš” bija vienīgais regulārais izdevums latviešu bērniem trimdā. “Mazputniņu” izdeva Amerikā un Kanādā, bet tas tika izplatīts visā pasaulē, nodrošinot latviešu kultūras pieejamību, uzlabojot valodas prasmi un zināšanas trimdas bērniem vairākās paaudzēs. Kā rakstīja tā izdevēji, mēnešraksts “domāts bērniem sākot ar pasaku klausīšanās vecumu līdz padsmitnieku gadu sākumam.” Pirmais mēnešraksta “Mazputniņš” numurs iznāca 1959. gada janvārī, tā izdevējs – apgāds “Ceļinieks” ASV. 1986. gadā tā izdošana uz laiku apsīka, bet 1988. gadā to atjaunoja entuziastu grupa Kalamazū. Pēdējais “Mazputniņa” numurs iznāca 1994. gada decembrī, bet 2014. gadā “Mazputniņš” atdzima mājaslapas formā.

Mēnešraksta veidošanā iesaistījās ASV, Kanādā un citviet pasaulē dzīvojoši latviešu literāti un mākslinieki, piemēram, Alfrēds Dziļums, Astrīde Ivaska, Anšlavs Eglītis, Ojārs Jēgens un daudzi citi. Visi “Mazputniņa” darbinieki un līdzstrādnieki savu darbu veica bez atlīdzības. “Mazputniņā” publicēja stāstus, dzejoļus, latviešu folkloru, dažādus aprakstus, mīklas un uzdevumus, ilustrācijām izmantojot fotogrāfijas un latviešu autoru oriģinālzīmējumus. Mēnešraksta lapās bija atrodami arī pašu mazo lasītāju iesūtīti darbi.

“Mazputniņa” izdevēju un līdzstrādnieku vidū īpaši izceļams Laimoņa un Līgas Streipu devums, kuri mēnešraksta izdošanai veltīja vairāk nekā 20 gadu. Laimonis Streips īpaši uzsvēra, ka latviešu sabiedrība aug no apakšas, vaicājot: “no kurienes nāks jaunie koŗu dziedātāji, sabiedriskie darbinieki/Latvijas glābēji, no kurienes latviešu mākslas cienītāji, ja ne no apakšas? No kurienes nāks mūsu tautai jauns Kronvalds, ja mūsu bērni nedabūs to vislabāko, ko mēs, trimdas apstākļos, varam sagādāt?” Sniegt bērniem labāko no latviešu kultūras bija mēnešraksta uzdevums.

Aicinām ielūkoties Latvijas Valsts arhīva dokumentos, kas saistīti ar mēnešraksta “Mazputniņš” izdošanu.