LNA Latvijas Valsts arhīva fonds

Nosaukums:
Tautas deju un dziesmu ansamblis "Saules josta" /Austrālija/
Līmenis:
Fonds
Numurs:
2943
Lineārie metri:
0.8m
Avots:
'Saules josta', tautas deju un dziesmu ansamblis (Austrālija)
Atrašanās vieta:
4. stāvs, Bezdelīgu iela 1A, Rīga
Datējums:
1974 - 2010
Saturs:

„Saules josta” - Austrālijas latviešu tautas deju un dziesmu ansamblis, kurš savas darbības laikā ir radījis desmit lieluzvedumus ar kuriem devās septiņās pasaules turnejās pa Ziemeļameriku, Dienvidameriku un Eiropu, iekļaujot arī Latviju. „Saules jostas” uzvedumi veidoti, balstoties uz latviešu tautas deju elementiem un latviešu tautas melodijām. Kā galvenie mērķi tiek uzsvērti tautas vēstures, tās tradīciju un ticējumu atspoguļošana dejā un dziesmā, latviskas vides radīšana trimdas latviešu jauniešiem un atgādinājums par piederību latvietībai, vienojošas sajūtas radīšana ārzemju turneju braucienos. Katra uzveduma sagatavošanas laiks bija no 1 līdz 2 gadiem, kad tika izveidots uzveduma scenārijs, deju horeogrāfijas u. tml., notika ansambļa mēģinājumi un tika risināti turneju organizatoriskie jautājumi.

Ansamblis dibināts 1976. gadā, apvienojoties divām deju kopām – Sidnejas deju kopai „Jautrais pāris”, kas tika dibināta 1950. gadā un Kanberas deju kopai „Sprigulītis”, kas dibināta 1953. gadā, taču par ansambļa aizsākumu var uzskatīt arī 1974. gadu, kad deju kopa „Jautrais pāris” un „Sprigulītis” izveidoja kopīgu uzvedumu ar nosaukumu „Rudens saule”. Apvienotā ansambļa nosaukums radies no tā pirmās pasaules turnejas uzveduma „Saules josta” nosaukuma 1976. gadā, kad deju kopas „Jautrais pāris” un „Sprigulītis” kopā ar dziedātājiem un mūziķiem no Sidnejas ar šo uzvedumu viesojās arī ārpus Austrālijas, dodoties ASV, Kanādas, Lielbritānijas, Zviedrijas un Rietumvācijas turnejā.

Par ansambļa horeogrāfi kļuva Skaidrīte Darius, kura iepriekš bija tautas deju kopas "Sprigulītis" vadītāja, kopš tās dibināšanas 1953. gadā, savukārt deju ansambļa „Jautrais pāris” vadītājs Juris Ruņģis kļuva par ansambļa „Saules josta” administratoru.

1979. gadā tika izveidots uzvedums „Mārietas dziesma”, kurš tika rādīts Ziemeļamerikā, Lielbritānijā un Zviedrijā, piedaloties arī Pasaules Brīvo latviešu apvienības organizētajās Dziesmu dienās Gotlandē, savukārt 1980. gada uzvedumam „Vasaras zieds” bija izrādes tikai Austrālijā. Ar uzvedumu „Upmaļu saimniece” 1982. gadā ansamblis „Saules josta” ceļoja pa Austrāliju, uz ASV, Kanādu un Venecuēlu.

1984. gadā tika sagatavots uzvedums „Mārpuķīte”, ar kuru ansamblis devās ASV, Kanādas un Vācijas turnejā, ieskaitot dalību Pasaules Brīvo latviešu Dziesmu dienās Minsterē. Arī ar nākamo uzvedumu „Čāpiņu Jāņa precības” 1987. gadā „Saules josta” piedalījās Pasaules Brīvo latviešu Dziesmu dienās Minsterē ansambļa Austrālijas, ASV, Kanādas un Vācijas turnejas ietvaros.

1988. gadā uzvedums „Iz pūra lādes” tika rādīts Austrālijā, bet 1990. gadā „Saules josta” ar uzvedumu „Mežavots” uzstājās arī Latvijā un piedalījās arī 20. Vispārējos latviešu Dziesmu un 10. Deju svētkos. Ar šo uzvedumu ansamblim bija turneja arī pa Austrāliju, ASV un Kanādu. Arī 21. Vispārējos latviešu Dziesmu un 11. Deju svētkos, kas norisinājās Latvijā 1993. gadā, piedalījās „Saules josta” ar uzvedumu „Šūpulis”.

Pēdējais „Saules jostas” uzvedums „Deviņziedu vainagā” tika izveidots 1996. gadā, un ar šī uzveduma turneju pa Austrāliju beidzās deju kopu „Jautrais pāris” un „Sprigulītis” kopīgās „Saules jostas” turnejas. Liels sarīkojums notika 2007. gada februārī, kad „Saules josta” izlēma svinēt savu 30 gadu jubileju.

Fonda saturu veido dokumenti, kas saistīti ar visiem tautas deju un dziesmu ansambļa „Saules josta” uzvedumiem, dažādi dokumenti, kas saistīti ar ansambļa „Saules josta” darbību un ansambļa „Saules josta” vadītāju – Jāņa Ruņģa, Skaidrītes Darius un Zanes Riteres dokumenti. Tajos ietilpst gan tekstuāli dokumenti, gan fotogrāfijas, diapozitīvi, foto negatīvi, CD ar uzvedumu dziesmām, DVD ar ansambļa uzvedumiem, filmu par ansambli u.c.

Identifikators:
LV_LVA_F 2943
Fonds ietver 104 ierakstus datubāzē