LNA Latvijas Valsts arhīva fonds

Nosaukums:
Beklešova Lidija (dzimusi Oberte, 1918-2006), daiļamatniece, Latviešu daiļamatnieku apvienības priekšsēdētāja, Beklešovs Sergejs (dz.1918), daiļamatnieks (Austrālija) /ģimenes fonds
Līmenis:
Fonds
Numurs:
2647
Atrašanās vieta:
226.telpa, Bezdelīgu ielā 1A, Rīga
Datējums:
1950 - 2005
Saturs:

Lidija un Sergejs Beklešovi dzīves laikā ir aktīvi darbojušies daiļamatniecības jomā, akcentējot latviskumu šajā nozarē trimdā, veicinot un saglabājot latviešu lietišķās mākslas tradīcijas. Tas izpaudās gan radošajā darbībā, gan sabiedriskajā darbībā, organizējot dažādas latviešu lietišķās mākslas izstādes Austrālijā, piedaloties izstādēs, izveidojot Latviešu daiļamatnieku apvienību Austrālijā (L. Beklešova tās vadītāja bija gandrīz 40 gadus) un veidojot periodiskos izdevumus par latviešu lietišķo mākslu.

Dzīvojot Latvijā (līdz 1944. gadam), abi jau pievērsušies daiļamatniecībai. S. Beklešovs bērnībā bija apguvis dažādus amatniecības pamatus no sava tēva, iemācījies iesiet grāmatas, ģimnāzijā papildstundās apguvis kokgriezumu, intarsiju veidošanu u.c., bet māte bijusi cepuru šuvēja. L. Beklešova, savukārt, mācījusies Rīgas Valsts daiļamatniecības skolā, un mājās uzdotās latvju rakstu kompozīcijas viņa ar S. Beklešovu bieži veidojusi kopā. Viņi bija iepazinušies, mācoties Gauru pamatskolā, un kopā darbojušies arī jaunatnes Sarkanā Krusta pulciņā un Mazpulku organizācijā, un 1941. gadā apprecējās. L. Beklešova galvenokārt pievērsusies tekstilmākslai un strādājusi arī par rokdarbu skolotāju.

Pēc došanās bēgļu gaitās uz Vāciju Beklešovi vadīja rokdarbu kursus latviešu nometnēs, piedalījās arī mākslas salona izveidē, izveidoja šūšanas darbnīcu, darināja daiļamatniecības izstrādājumus, organizēja kultūras un sabiedriskos pasākumus u.c. Arī vēlāk, Austrālijā, L. Beklešova mācīja rokdarbus dažādās organizācijās, vidusskolās, “3x3” nometnēs u.c.

Uz Austrāliju L. un S. Beklešovi emigrēja 1950. gadā un sākotnēji dzīvoja Pērtā, kur aktīvi darbojās latviešu lietišķās mākslas jomā, bet pēc pārcelšanās uz Melburnu 1965. gadā viņiem radās ideja par Latviešu daiļamatnieku apvienības Austrālijā dibināšanu un sava žurnāla par latviešu lietišķo mākslu (“Latviešu lietiskā māksla”) izdošanu, tādējādi veicinot šīs nozares attīstību trimdā, ieinteresējot jaunatni, kā arī veidojot kontaktus ar latviešu daiļamatniekiem ārpus Austrālijas. Šis darbs aizpildījis visu L. un S. Beklešovu laiku. Abi zīmējuši rokdarbu rakstu shēmas žurnāla vajadzībām, LDAA ietvaros rīkojuši daudzas latviešu lietišķās mākslas izstādes ne vien Austrālijā, bet arī ceļojošās izstādes, kā arī darinājuši dažādus daiļamatniecības darbus, kuros dominēja stilizētas latviskas tēmas. Savās mājās Melburnā L. un S. Beklešovi bija atvēruši arī mākslas un daiļamatniecības studiju.

Fonda saturu veido Lidijas un Sergeja Beklešovu biogrāfiskie dokumenti, sarakstes dokumenti, dokumenti, kas saistīti ar L. Beklešovas vadītās Latviešu daiļamatnieku apvienības Austrālijā (LDAA) darbību, to skaitā dokumenti LDAA izdotā rakstu un attēlu krājuma “Latviešu lietiskā māksla” publikācijām, LDAA rīkoto lietišķās mākslas izstāžu dokumenti, dokumenti par LDAA izdotajām L. un S. Beklešovu grāmatām, L. un S. Beklešovu daiļamatniecības darinājumu fotogrāfijas, viņu braucienu pa Latviju fotogrāfijas. Daudz fondā ietilpst arī Beklešovu sakrātie dokumenti - izdevumi saistībā ar latviešu lietišķo mākslu, to kopijas un fotogrāfijas, rakstu par latviešu lietišķo mākslu u.c. ar mākslu un kultūru saistītām tēmām izgriezumi un kopijas no dažādiem izdevumiem, rokdarbu rakstu shēmu, metu un attēlu izgriezumi, kopijas no periodiskajiem izdevumiem un darbu paraugi, to skaitā arī lielformāta, kā arī dažādi katalogi, pasākumu programmas un fotogrāfijas, plakāti, atklātnes, mākslas darbu reprodukcijas, fotogrāfijas, foto negatīvi u.c.

Identifikators:
LV_LVA_F 2647

Meklētais nav atrasts.