LNA Latvijas Valsts arhīva fonds

Nosaukums:
Mūrnieks Fricis (1886-1969), lauksaimnieks, (ASV) / apkopojusi H.Zariņa
Līmenis:
Fonds
Numurs:
2205
Lineārie metri:
0.1m
Avots:
Mūrnieks Fricis (1886-1969), lauksaimnieks, (ASV)
Atrašanās vieta:
4. stāvs, Bezdelīgu iela 1A, Rīga
Datējums:
1886 - 1961
Saturs:

1923.gada 16.martā Rīgas strādnieka Viļa Mūrnieka dēls Fricis Mūrnieks nopirka “Bieļu” mājas (vēlāk pārsauca par “Bāliņiem”) Talsu apriņķa Cēres pagastā. Tā paša gada 23.aprīlī saimniecību iznomāja nomniekam un pats atkal aizbrauca uz Ameriku.

Braucieni uz tālo Ameriku sākās ar 1905.gada revolūcijas notikumiem Latvijā. Kurzemnieki Fricis Mūrnieks ar draugu Albertu Leonu uz Ameriku bēga no revolūcijas represijām. Alberts palika Amerikā un veiksmīgi nodarbojās ar apzaļumošanas darbiem bagātnieku īpašumos, par ko plaši aprakstīja pat Latvijas prese, bet Fricis Mūrnieks brauca uz Latviju turp un atpakaļ vairākas reizes, līdz mīlestība un laulības ar mīļoto Minnu izrādījās spēcīgāks arguments par bagātību tālu no dzimtenes.

No 1931.gada līdz 1961.gadam Fricis Mūrnieks visus ar saimniekošanu saistītos notikumus pierakstīja divās piezīmju grāmatiņās: cik jāmaksā Zemes bankai, cik draugam A.Leonam, kurš aizdeva naudu zemes pirkšanai, cik govis, cūkas, vistas, aitas, ragavas, rati ir saimniecībā, kad ievilkts telefons, cik reizes gadā braucis uz Rīgu, kāda raža bijusi utt.

Fricis Mūrnieks darbojās Cēres pagasta valdē un Cēres pagasta patērētāju biedrībā un par labu saimniekošanu 1937.gada novembrī saņēma Triju Zvaigžņu ordeni.

Mūrnieku ģimene pārcieta kara gadus, izvešanu laikā pārcēlās uz Zvejniekciemu, bet mūža nogalē atgriezušies Kurzemes “Bāliņos”.

Fondā pieejamās Friča Mūrnieka dienasgrāmatas, iesāktas rakstīt 1923.gada 16.martā, ar pilnīgi pārrakstītu “Bieļu” māju pirkšanas līgumu. Tālāk no ierakstiem līdz pat 1961.gadam skaidrā rokrakstā pierakstīti galvenie Friča Mūrnieka dzīves notikumi, kas burtiski ir “Bieļu” (“Bāliņu”) saimniecības hronika un bilance.

Katram Friča Mūrnieka dzīves brīdim līdzās ievietojas arī fotoattēli. Liels klāsts ar viņa Amerikas laika attēliem, it sevišķi arī drauga Alberta Leona fotoattēli. Saimniecību attēlos raksturo arī šķirnes ganāmpulks, mājlopi, mājputni, mājdzīvnieki.

Dokumentus un fotoattēlus arhīvam dāvinājusi Helēna Zariņa, Friča Mūrnieka dzīvesbiedres Minnas, dzimušas Subris, no Tirzas brāļa meita. H.Zariņa bija arī Emīļa Melngaiļa māsas mazmeita. Fondā pieejama H.Zariņas sarakste, kurā viņa dalās atmiņās par saviem tuviniekiem un viņu dzīves gājumu.

Identifikators:
LV_LVA_F 2205
Fonds ietver 30 ierakstus datubāzē

Fotogrāfijas, LV_LVA_F 2205_S2