LNA Latvijas Valsts arhīva fonds

Nosaukums:
Lūse Herta (1891-1980), operdziedātāja, (ASV)
Līmenis:
Fonds
Numurs:
2023
Lineārie metri:
0.6m
Atrašanās vieta:
4. stāvs, Bezdelīgu iela 1A, Rīga
Datējums:
1930 - 1997
Saturs:

Herta Lūse dzimusi 1891.gada 15.martā Rīgā, dzelzceļa ierēdņa ģimenē, kurā auga kopā ar vēl diviem brāļiem.

Mācījusies Vitebskas draudzes skolā un ministrijas meiteņu skolā, pēc tam grāmatvedības kursos un strādājusi vietējā apriņķa valdē, taču ilgas pēc dzimtenes Lūsei lika atgriezties Rīgā, kur iekārtojās darbā izdevniecībā “Rīgas Avīze”.

Vēlmi dziedāt H.Lūse īstenoja Interimteātra korī Jāzepa Mediņa vadībā 4 sezonas. Jau pēc pirmās publiskās uzstāšanās kora sastāvā Lūse ar lielu aizrautību sāka nodoties dziedāšanas studijām.

Pirmā pasaules kara sākumā Lūse bija spiesta atstāt Rīgu, izvēloties atgriezties jau pazīstamajā Vitebskā, kur iekārtojās par grāmatvedi un paralēli turpināja dziedāšanu Vitebskas tautas konservatorijā. 1922.gadā H.Lūse atgriezās Rīgā un pievienojās Latvijas Nacionālās operas korim, kur vairākus gadus nostrādāja par kora dziedātāju.

20.gs. 30. gados viņa izvirzījās par vienu no ievērojamākajiem operas mecosoprāniem, izpildot galvenās lomas vairākos desmitos operu. Kā docente 5 gadus mācījusi arī jaunos dziedātājus Latvijas Konservatorijā.

1944. gada rudenī H.Lūse kopā ar ģimeni devās bēgļu gaitās uz Vāciju. Tur viņa kopā ar citiem latviešu mūziķiem bieži koncertēja latviešu bēgļu nometnēs. 1950.gadā Lūse kopā ar ģimeni pārcēlās uz dzīvi ASV, kur 20.gs. 50. gados izvērsa plašu koncertdarbību, uzstājoties trimdas latviešu auditorijai. 1959.gadā Lūse bija viena no Ņujorkas latviešu skaņu mākslinieku kopas dibinātājām. Savu mūža nogali Herta aizvadīja Konektikutā, kur 1980.gada 4.aprīlī mira.

H.Lūses dokumentu fonds piedāvā plašu ieskatu mākslinieces dzīves un radošās darbības gaitās. Sarakste ar viņas talanta cienītājiem, radošā darba kolēģiem, un apjomīgs fotoalbumu klāsts pieejams un aplūkojams Latvijas Valsts arhīvā.

Identifikators:
LV_LVA_F 2023
Fonds ietver 60 ierakstus datubāzē

Sērijas:
Albumi, LV_LVA_F 2023_S1