LNA Latvijas Valsts arhīva fonds

Nosaukums:
Vītiņš Verners Jānis (1903-1990), jurists, (ASV)
Līmenis:
Fonds
Numurs:
1883
Lineārie metri:
0.6m
Atrašanās vieta:
4. stāvs, Bezdelīgu iela 1A, Rīga
Datējums:
1949 - 1984
Saturs:

Jānis Verners Vītiņš dzimis 1903. gada 13. janvārī Medzes pagasta Šķēdes skolā skolotāja ģimenē. Pabeidzis tiesību studijas Latvijas Universitātē, J. V. Vītiņš strādāja Liepājas un Rīgas apgabaltiesā, kā arī Tieslietu ministrijā, lasīja lekcijas par jūras tieslietām Liepājas jūrskolā un Tautas augstskolā, publicēja grāmatas un rakstus par tiesību jautājumiem.

Bēgļu gaitās Vācijā J. V. Vītiņš bija bēgļu nometnes komandants Šlēsvigā, kā arī organizēja un vadīja bēgļu ģimnāziju Neištatē. Pēc izceļošanas uz ASV strādāja par ierēdni, studēja Mičiganas Universitātē. Pabeidzis studijas, J. V. Vītiņš strādāja par bibliotekāru Detroitā, no 1957. līdz 1971. gadam bija bibliotekārs un bibliotēkas nodaļas vadītājs Minesotas Universitātē.

J. V. Vītiņš aktīvi darbojās trimdas sabiedriskajā dzīvē, bija pirmais Grandrapidu Latviešu biedrības priekšnieks, Dziesmuvaras, Latviešu palīdzības fonda, Latviešu juristu asociācijas u.c. sabiedrisko organizāciju loceklis, regulāri lasīja referātus par sabiedriskiem jautājumiem. J .V. Vītiņš piedalījās Amerikas latviešu apvienības dibināšanas kongresā 1951. gadā Vašingtonā, bija vairāku apvienības kongresu rīkotājs un revīzijas komisijas loceklis. Jānis Verners Vītiņš miris 1990. gada 10. aprīlī Floridā.

Fondā iekļauti Jāņa Vernera Vītiņa personas dokumenti, rakstu un referātu manuskripti un materiāli, fotogrāfijas, sarakste, materiāli par darbu Minesotas universitātes bibliotēkā, Latviešu Juristu asociācijas dokumenti un sakrātie dokumenti – dažādu autoru publikācijas un izdevumi par Latvijas vēsturi un juridiskiem jautājumiem.

Identifikators:
LV_LVA_F 1883
Fonds ietver 49 ierakstus datubāzē

Grāmatas un brošūras, LV_LVA_F 1883_S5