LNA Latvijas Valsts arhīva fonds

Nosaukums:
Grava Uldis Ivars (1938-2018), žurnālists, sabiedriskais darbinieks, politiķis /ASV/Latvija/
Līmenis:
Fonds
Numurs:
2928
Lineārie metri:
1.3m
Avots:
Grava Uldis Ivars (1938-2018), žurnālists, sabiedriskais darbinieks, politiķis (ASV/Latvija)
Atrašanās vieta:
4. stāvs, Bezdelīgu iela 1A, Rīga
Saturs:

Uldis Ivars Grava (01.04.1938.-19.01.2018.) – žurnālists, trimdas sabiedriskais darbinieks un politiķis. Dzimis Liepājā Nikolaja Gravas un Matildes (dz. Sūnaite) ģimenē, 1944. gadā ar ģimeni devies bēgļu gaitās uz Vāciju, 1950. gadā pārcēlies uz ASV, kur Kolumbijas Universitātē ieguvis statistiķa un ekonomikas analītiķa izglītību.

U. I. Grava strādāja žurnālistikā un plašsaziņas līdzekļu mārketinga jomā, tai skaitā ASV laikrakstu apvienībā, bija arī izdevējs un lektors. Pēc atgriešanās Eiropā no 1992. gada strādāja radio “Brīvā Eiropa/Radio Brīvība” par Latviešu redakcijas direktoru un atbildīgo redaktoru, vēlāk bija arī Latvijas Televīzijas ģenerāldirektors un “Lattelecom” padomes loceklis.

U. I. Grava bija aktīvs trimdas sabiedriskais darbinieks, ieņemot vadošus amatus ASV latviešu trimdas organizācijās (Amerikas latviešu jaunatnes apvienībā un Amerikas latviešu apvienībā), aktivizējot to politisko darbību un lobiju starptautiskajās organizācijās. Vadījis arī Pasaules Brīvo latviešu apvienību un Pasaules Baltiešu apvienību, efektīvi koordinējot latviešu, lietuviešu un igauņu trimdas organizāciju sadarbību. Uldis Ivars Grava vadīja baltiešu delegāciju 1973. gada Eiropas Drošības un sadarbības Apspriedes konferencē Helsinkos, kur pēc PSRS iebildumiem līdz ar citiem baltiešu delegātiem uz diennakti tika aizturēts, pievēršot Baltijas valstu jautājumam pasaules mediju interesi.

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas U. I. Grava iesaistījās politikā, bija partijas “Jaunais Laiks” biedrs, Liepājas pilsētas domes un 9. Saeimas deputāts. U. I. Grava 1995. gadā saņēma Triju Zvaigžņu ordeni.

Fondā atrodami Ulža Ivara Gravas biogrāfiskie dokumenti, fotogrāfijas, viņa un sievas Sarmītes sarakste ar privātpersonām, amatpersonām un organizācijām, dokumenti par darbību laikrakstu apvienībā “Newspaper Advertising Bureau” un izdevniecībā “Underline Publishing Company”, kā arī par darbu radio “Brīvā Eiropa” redakcijā un Latvijas Televīzijas ģenerāldirektora amatā. Fondā iekļauti arī dokumenti kas saistīti ar U. I. Gravas darbību sabiedriskajās organizācijās – Daugavas Vanagos, Pasaules Brīvo latviešu apvienība, Amerikas latviešu apvienībā u.c., politiskajā partijā “Jaunais Laiks”, kā arī sakrātie dokumenti – fotogrāfijas, raksti, audio un video ieraksti, attēli

Identifikators:
LV_LVA_F 2928