LNA Latvijas Valsts arhīva fonds

Nosaukums:
Lapsiņš Arvīds (1904-1993), gleznotājs, (ASV)
Līmenis:
Fonds
Numurs:
2069
Lineārie metri:
0.2m
Atrašanās vieta:
4. stāvs, Bezdelīgu iela 1A, Rīga
Datējums:
1919 - 1993
Saturs:

Gleznotājs, skatuves dekorāciju veidotājs, skolotājs un sabiedriskais darbinieks Arvīds Lapsiņš savu radošo un profesionālo darbību šajās jomās sāka Latvijā un turpināja tajās darboties gan Vācijā, uz kurieni devās bēgļu gaitās, gan pēc tam ASV.

Latvijā A. Lapsiņš 1926. gadā beidzis Jelgavas 2. Valsts vidusskolu un 1928. gadā Jelgavas Valsts centrālā pedagoģiskā institūta Humanitāro zinātņu nodaļu. Pēc tam strādājis par skolotāju pamatskolās Krāslavā, Rucavā, Zilupē u.c. Kādu laiku mācījies arī Latvijas Universitātē, lai papildinātu zināšanas pedagoģijā. Papildus tam A. Lapsiņš pievērsies arī glezniecībai un mācījies pie mākslinieka Eduarda Brencēna un Aleksandra Strekāvina viņu privātstudijās.

Pēc nokļūšanas Vācijā A. Lapsiņš strādājis gan par skolas pārzini latviešu tautskolā Haunštetenes nometnē Augsburgā, gan par skolotāju Augsburgas Hohfeldes nometnes latviešu tautskolā. Viņš arī aktīvi piedalījies sabiedriskajā dzīvē, darinājis dekorācijas latviešu teātru izrādēm u.c. Daļu A. Lapsiņa fonda veido viņa biogrāfiskie un sarakstes dokumenti, kā arī viņa ģimenes fotogrāfijas un sievas, skolotājas Zelmas Lapsiņas dokumenti. Z. Lapsiņa arī aktīvi darbojās latviešu nometņu Vācijā un vēlāk arī ASV latviešu sabiedriskajā dzīvē, strādāja latviešu skolās, arī gleznoja un piedalījās izstādēs.

Kopš ierašanās ASV, A. Lapsiņš pievērsās glezniecībai un grafikai. Sākumā pabeidzis mākslas skolu Vestportā, pēc tam pārcēlies uz Grandrapidsas pilsētu Mičiganas štatā, kur papildinājis zināšanas Akvīnas koledžā (Aquinas College). A. Lapsiņš gleznojis galvenokārt klusās dabas ar ziediem, taču viņa daiļradē sastopamas arī ainavas un figurālas kompozīcijas. Gleznojot ziedus, A. Lapsiņš izvēlējās gaišus krāsu toņus, bet ainavās dominēja brūnie un pelēkie toņi. Nereti redzami arī kontrastējošāki krāsu salikumi, ģeometriskas formas, pievēršanās zināmai abstrakcijai, bet kopumā mākslinieks tiecās pēc vienkārša, harmoniska tēlojuma. Ar saviem darbiem viņš piedalījies dažādās izstādēs ASV, iegūstot arī godalgas. Personālizstādes tikušas sarīkotas Grandrapidsā un Kalamazū. A. Lapsiņš ir arī “Grand Valley Artists” mākslinieku biedrības biedrs, piedalījies tās gadskārtējās izstādēs, iegūstot arī vairākus apbalvojumus. 1966. gadā franču mākslas žurnāls “La Revue moderne des arts et de la vie” publicēja atzinīgu rakstu par A. Lapsiņu un viņa gleznām. A. Lapsiņš strādājis arī grafikā, galvenokārt linogriezuma tehnikā, veidojis arī skatuves dekorācijas Grandrapidsas Latviešu biedrības teātra kopas uzvedumiem, pildījis arī biedrības kasiera pienākumus, organizējis dažādas izstādes. Kādu laiku bijis arī skolotājs Grandrapidsas Latviešu evaņģēliski luteriskās Vienības draudzes skolā.

Fonds satur dažādus A. Lapsiņa zīmējumus, skices, linogriezumus, gleznu sarakstus, fotogrāfijas, diapozitīvus un fotogrāfijas un diapozitīvus no A. Lapsiņa gleznu izstādēm. A. Lapsiņš arī sakrājis dažādus dokumentus – latviešu mākslinieku izstāžu katalogus, teātra izrāžu programmas, ielūgumus, apkārtrakstus u.c.

Identifikators:
LV_LVA_F 2069