Katalogs “Pasaules latviešu dokumenti Latvijā”

LATVIJAS TAUTAS KOPĪBAS VĀCIJĀ ARHĪVS (“MINSTERES ARHĪVS”)
414 glab. vienības, fonda nr. 2335.
Latvijas Nacionālās komitejas tiesību dekrēti, darbības noteikumi, rīkojumi, sēžu protokoli.
Latviešu Nacionālās padomes dibināšanas dokumenti, delegātu pilnsapulču un prezidija sēžu protokoli, pārskati par prezidija darbību.
Latviešu Centrālās padomes un Latviešu Centrālās Padomes Vācijā dokumenti: statūti, noteikumi par vēlēšanām, sarakste par sesiju darbu, ziņojumi un protokoli, sarakste ar starptautiskajām bēgļu organizācijām UNRRA (United Relief and Rehabilitation Administration – Apvienoto Nāciju Palīdzības un atjaunošanas pārvalde) un IRO (Internationmal Refugee Organisation – Starptautiskā bēgļu aprūpes organizācija), nozaru un komiteju pārstāvjiem.
Latviešu Centrālas komitejas Juridiskās nozares dokumenti: normatīvie akti, sarakste bēgļu tiesību un palīdzības jautājumos, izskatāmo lietu dokumenti.
Latviešu Centrālas komitejas Izglītības nozares apgabalu komiteju un Latviešu Centrālās Padomes Vācijā izglītības iestāžu dokumenti: nozares vadības akceptētās skolu mācību programmas, sarakste ar skolu inspektoriem, apkārtraksti latviešu skolu Vācijā vadītājiem. Dažādu Vācijas reģionu (apgabalu) latviešu izglītības iestāžu dokumenti: tautskolu un ģimnāziju saraksti, pārskati par mācību darbu, telpām un skolēnu veselības stāvokli, apliecības par pilna kursa beigšanu, pedagogu padomes sēžu protokoli u.c.
Latviešu Centrālās komitejas Kultūras nozares un ar kultūru saistītie dokumenti: pārskats par Latvijas kultūru pirms Otrā pasaules kara, informatīva rakstura dokumenti par kultūras pasākumu norisēm latviešu bēgļu nometnēs, dziesmu dienu un dziesmu svētku rīkotāju komiteju sēžu protokoli un sarakste.
Latviešu Centrālās komitejas Labklājības nozares un sociālā darba dokumenti: nozarei adresētas vēstules bērnu adopcijas jautājumā un apgādē, kā arī par bēgļu sociāliem jautājumiem.
Fotodokumenti satur ilustratīvu informāciju par sabiedrisko un politisko organizāciju darbību, politiska rakstura aktivitātēm, izglītības un skolu darbu, kā arī par sadzīvi bēgļu nometnēs un pastāvīgās mītņu zemēs.
Aptver laikposmu no 1918. līdz 1991. gadam (pārsvarā 1945–1952).
Saņemts no Latviešu Tautas kopības Vācijā valdes priekšsēža Artura Cipuļa 2002. gadā.
LNA Latvijas Valsts arhīvs
"Trimdas arhīvi atgriežas: Uzziņu krājums. 4. daļa". Rīga: Latvijas Valsts arhīvs, 2009.